Děkujeme všem dárcům

Obecně prospěšná společnost

Při gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice Slaný

Nový ultrazvukový přístroj

od července je v ambulanci při gynekologickém oddělení nový ultrazvukový přístroj - výrazně usnadní vyšetření těhotných i...
Prvotrimestrální screening

naši lékaři získali certifikát Fetal medicine foundation v Londýně, a tak naše oddělení patří mezi akreditovaná centra...
Rekonstrukce operačních sálů

koncem roku 2009 skončila první etapa rekonstrukce našeho odělení, máme dva zbrusu nové operační sály a nově zrekonstruovanu část...

5.9.2015 BENEFIČNÍ ODPOLEDNE
Soutěže pro děti, skákací hrad, výstava, koncerty kapel - Remarkers, The Bladderstones, Jablkoň, Kujooni
12.6.2015 HUDEBNÍ FESTIVAL
kde: areál letního kina
hudba: Jablkoň Cupcake Collective
a Marcel Flemr Band
16.1.2015 20. REPREZENTAČNÍ PLES
kde: Hotel Hejtmanský dvůr
hudba: The Continental band
7.9.2014 Benefiční koncert
15.00 hodin na Masarykově náměstí ve Slaném.
 1.8.2014 Uzávěrka fotosoutěže na téma mateřství

Porodnické oddělení

V této části našich stránek bychom Vám rádi představili naše porodnické oddělení, informovali Vás o poskytované péči a na závěr dali pár rad před porodem.

Aktuální informace nalezente také na stránkách nemocnice Slaný

Porodnické oddělení má dva dvoulůžkové, jeden třílůžkový pokoj a dva nadstandardně vybavené jednolůžkové pokoje - všechny samozřejmě "rooming-in". Šestilůžkový pokoj většinou slouží pro jednodenní hospitalizace.

Miminka přivádíme na svět na dvou oddělených porodních boxech nebo na pokoji pro alternativní vedení porodu, který je vybavený speciální porodnickou vanou. Díky kterému si můžete vybrat z alternativních metod porodu.
K samozřejménu standardu dnes již patří i přítomnost otce nebo jiného doprovodu u porodu- výhodou je, když tento doprovod absolvuje náš předporodní kurz. Samozřejmě také umožňujeme tzv. "bezbolestný porod" - tedy porod v epidurální analgesii. Navíc je tato metoda u nás zdrama!
Máte-li zájem, umožníme Vám darovat pupečníkou krev. A to jak v dárocvském programu pro BPK, tak v komerčním programu pro Cordblood centrum.

Kdy a kam na příjem?

Plánované příjmy těhotných v 8.30 v kanceláři sekretářky oddělení.
Akutní příjmy těhotných a příjmy k porodu - zvonkem umístěným u vchodu na oddělení nepřetržitě 24 hodin.

Co si vzít k porodu?

• občanský průkaz (u cizinců - pas)
  • průkaz pojištěnce
  • těhotenskou průkazku
  • věci osobní hygieny
  • přezůvky
  • oddací list (v případě nesezdaného páru- potvrzení z matriky o budoucím příjmení dítěte)

K porodu u nás se nemusíte registrovat!

Nadstandardní pokoje

Máte možnost využít nově zbudované nadstandardní pokoje. Tyto pokoje vznikly díky nadaci "Mateřství" s cílem vytvořit příjemné prostředí pro novopečené maminky. Hospitalizaci na těchto jednolůžkových pokojích s nadstandardním vybavením a samostatným sociálním zařízením si můžete dohodnout při objednání k hospitalizaci. Akutně přijímané pacientky mohou využít této možnosti, bude - li tento pokoj volný.

Alternativní porody

Alternativní vedení porodu znamená komplexní přístup, jehož součástí je respektování obecných principů porodnictví, ale zároveň vychází vstříc přáním těhotné a podporuje její aktivní roli v těhotenství a při porodu. Alternativní porodnické postupy nabízíme všem ženám, které o ně mají zájem a mají fyziologický průběh gravidity.
Základní podmínkou je informování rodičů o všech alternativách, aby si mohli rozmyslet, zda je budou chtít vyzkoušet. Informace získávají v porodnickém kurzu, který kromě teorie obsahuje i prohlídku porodnického sálu a oddělení šestinedělí. Tuto možnost mají i rodiče, kteří se kurzu neúčastní. Rodička se seznámí s prostředím, a potom má pocit, že vstupuje do známých míst, což na ni působí pozitivně.
Zařízení sálu se minimálně podobá nemocničnímu, což vzbuzuje pocit důvěry. Dále má těhotná možnost využívat vertikální polohy, která neomezuje její volný pohyb, využívá gravitace, která napomáhá lepšímu postupování porodu a zároveň si rodička může vybrat pro ni nejpřirozenější polohu, která ji přinese úlevu.
Během porodu může mít na sále rodička blízkou osobu, nejčastěji manžela, který jí přináší pocit bezpečí a omezuje vnímání bolesti. Součástí vybavení porodního sálu jsou pomůcky pro relaxaci, např. míče, které slouží k relaxaci pánevního dna, žíněnka nebo porodnická " hruška ", na které lze zaujmout libovolnou úlevovou polohu v I. a II. době porodní, případně na ní porodit.
Dále může rodička využít k omezení bolesti teplou lázeň ve vaně nebo sprchování zad a podbřišku teplou vodou. Pokud rodička nachází ve vaně úlevu, může v ní relaxovat. Po porodu je ženě umožněn ihned kontakt s dítětem a první přiložení k prsu. Dálé má rodička možnost sledovat bezprostřední ošetření novorozence.
Rodičkám, kterým alternativní postupy úlevu nepřináší nebo o ně nemají zájem, naše porodnice nabízí zdarma epidurální analgesii, se kterou se rodička za určitých podmínek také může pohybovat, ale není možný pobyt ve vaně.

Epidurální anestezie

Porod dítěte je jistě pro každou matku jeden z nejkrásnějších okamžiků v životě. Naším cílem je pomoci Vám prožít tyto chvíle radostně, v psychické a fyzické pohodě a bez bolesti. Proto Vám nabízíme porod v epidurální analgesii, nazývaný též "bezbolestným porodem".
V čem metoda spočívá? V určité fázi porodu, když se stahy dělohy stávají pro matku velmi bolestivé, je do bederní části zad injekčně aplikovaná látka, která znecitliví krajinu břicha a pánve. Při tom je ale zachováno vnímání děložní činnosti ( maminka vnímá stahy jako mírné tlaky v podbřišku ) i pohyblivost pacientky, takže není narušena spolupráce matky a porodníka při tlačení ve II. době porodní.
Tato metoda navíc zlepšuje zásobení miminka kyslíkem a částečně urychluje průběh porodu. Je dokonale bezpečná jak pro matku, tak i pro dítě.

Rooming-in

Rooming-in je systém zajišťující po porodu nepřerušený kontakt matky s novorozencem. Umožňuje mamince, aby mohla kojit, jak dítě potřebuje a naučila se co nejdříve o miminko pečovat. Pro dítě je nejlepší, je - li s matkou 24 hodin denně. S péčí o novorozence jí pomáhá porodní asistentka a novorozenecká sestra.

Předporodní kurzy

Přítomnost otce u porodu je významnou psychickou podporou rodičky, ale má i příznivý fyziologický dopad na průběh porodu. Proto v naší porodnici tuto možnost budoucím rodičům nabízíme.
Aby byly dodrženy všechny hygienické a zdravotní podmínky důležité ke správnému průběhu porodu a dalšímu vývoji novorozence, měli by otcové absolvovat školení, které zdrama pořádáme v naší porodnici každý měsíc - není nutné se předem objednávat. Zde se v přednášce porodní asistentky dozvíte vše o průběhu těhotenství a porodu, možných komplikacích gravidity, správné hygieně a životosprávě, možnostech, jak své ženě při porodu pomoci, o péči o novorozence a kojení.
Přednáška se koná každé 3. úterý v měsíci. Kurz se koná ve společenské místnosti nemocnice ( sauna ) od 13.00 hod. S sebou si pacientka přinese těhotenskou průkazku. Současně si můžete zapůjčit kazetu nebo CD natočenou na našem oddělení o způsobech alternativních porodů. Součástí kurzu je i prohlídka porodnice. Otcové, kteří absolvovali náš kurz, mají zvýhodněný poplatek za svou účast u porodu.
Termíny přednášek pro tento rok: akutálně na našem facebooku
(každé 3.úterý v měsíci)

Pupečníková krev

Na našem oddělení se můžete stát dárci pupečníkové krve, která může být transplantována např. pacientům, kterým vlastní kostní dřeň selhala. Darování pepečníkové krve je možné v dárcovském programu pro Banku pupečníkové krve nebo v komerčním programu pro Cordblood centre. Informace získáte u svého gynekologa nebo na našich předporodních kurzech.